Spekulationer

30.05.2017 kl. 19:32

Nu har jag googlat runt lite och det verkar som om jag kanske har ADD istället för ADHD. Nåjo, här några av mina egna funderingar på varför jag tror att jag har någondera.

- På jobbet måste jag stiga upp ur min stol kanske var femte minut. Går ett varv hit eller dit, kokar kaffe eller betalar en räkning. Måste alltså göra något som avbryter det jag sysslar med. Ofta gör jag det medvetet, men ännu oftare har jag bara fått ett infall och står plötsligt vid kopieringsmaskinen och tjattrar. Är väldigt effektiv medan jag jobbar, men har långa och många pauser mellan aktiv speltid.

- Vet var alla mina saker finns, exakt i vilken låda och  under vilket pappar. Har svårt att acceptera ett liv med sockor som är opar, är "orolig" ända tills jag hittar det rätta paret, eller fattat ett beslut om att kasta bort sockan utan kompis.

- Har extremt svårt att avsluta saker, gör det nog eftersom jag är en mästare på att piska mig själv, men exempelvis så är alltid de sista hundra metrarna på en joggintur hemska, korrekturläsning av text är förfärlig, ja nästan omöjligt att klara av. (Det vet alla ni som läser den här bloggen.) 

- Klarar ej av recept eller instruktionsanvisningar. Orkar ej läsa igenom dem eftersom det känns själadödande tråkigt och omöjligt. Börjar läsa lite, men det fortsätter alltid med att jag imporviserar.

- Alla kläder skaver, köper oftast helt för stora kläder för att de inte skall skava, men så fort jag kommer hem måste jag klä av alla kläder.

- Att sitta vid ett matbord och äta känns ofta plågsamt, behöver läsa eller titta på något samtidigt. (Som en 2-åring.)

- Olika ljud stör mig extremt, har lite svårt att leva i ett hushåll med andra människor eftersom deras ljud stör mig. (Det här är ju helt förfärligt, men till all tur har vi så mycket utrymme hemma att jag kan dra mig tillbaka innan jag får hepuli. Försöker göra allt jag kan för att inte visa missnöje över detta eftersom jag inser att jag är extremt känslig.)

- Nästan alla diskussioner är helt för långsamma för min smak. Det kliar i hela kroppen när det tar lång tid för människor att komma fram med sina utsagor. När någon letar ord, eller ovidkommande årtal skulle jag vilja flyga ut ur min kropp. Jag önskar folk kunde säga sin sak i några korta meningar och gärna avsuta med en glad vits. Att jobba med live-radio har därför fungerat bra för mig.

- Jag kan aldrig planera vad jag skall säga, min mun har ett helt eget liv och hittar på saker helt frikopplat från hjärnan. Till all tur är min mun enligt mig själv ändå ganska rolig och förvånar mig med det ena och det andra. Bäst av allt är att den inte är rasistisk eller elak utan ändå kopplad till något gott. Jag är alldrig på riktigt rädd för att jag skall säga något HELT för sjukligt.

Så fördelen är att huvudet är snabbt och tanken flyger lätt både hit och dit. Jag förstår saker väldigt snabbt och är lite rolig ibland. Nackdelen är brist på uthållighet. Men, bristen på uthållighet kompenseras med självdisciplin. Nå nu när jag skriver det här så förstår jag ju att detta gäller alla. Alla som vill åstadkomma något måste piska sig som fasen. Men visst är det lockande för mig att ha något att skylla på när lättjan lockar.

Ajo, ännu en sak. Jag vet aldrig vad jag skall skriva om innan jag öppnar min blogg. Skriver en mening och sedan kommer det någon annan mening efter det. Det här inlägget hade lika väl kunnat handla om blommor eller böcker eller tja vad som helst. Ifall jag innan hade vetat vad jag skulle skriva om skulle jag inte orkar skriva det eftersom det skulle kännas som ett väldigt tråkigt jobb.

 

Nåjo, säg hep den som känner igen sig i något. Misstänker annars att den där grejen med sockorna nog är någon annan störning än just ADHD. Och den stör mig egentligen inte alls, det är bara lite märkligt.

Kommentarer (6)
Hep Hep! Känner igen mig på flera punkter, speciellt dessa: Opar sockor har ingen plats i min socklåda! Även när jag hänger tvätt bör sockan hänga vid sitt sockpar. Ljud är ett stort bekymmer, mina öron är för långa för mitt bästa, uppfattar alla ljud och alla ljud stör mig. Långsamma pratare är svåra, detta leder till att jag kan lägga ord i andras munnar för att snabba på, inte helt artigt. Att äta ensam utan distraktion går bara ej. Märker nu att dessa drag får mig att framstå som oerhört otrevlig.
Läsaren30.05.17 kl. 21:50
Jo det är ju otrevliga drag, men visst gör du också allt du kan för att dölja dessa drag? Eller vad gör? Känns lite osunt att trycka undan allt men samtidigt vill jag inte sprida dålig stämning. Jag tycker att det är på allas ansvar att se till att man inte är ett as och när man är ett as bör man inte vistas bland folk. Något sådant!
31.05.17 12:21
Så intressant inlägg! jag funderar ibland om vissa av mina drag oxå lutar mot adhd men det är isåfall ganska vagt, kanske det bara är vanlig rastlöshet eller virrighet för min del. Men spännande att du gör en utredning. O på tal om ifall nåt gör dig otrevlig- medvetenhet o att själv va öppen om sina känslor o irritationsmoment gö det bara sympatiskt! Alla har ju sina egna otrevliga tankar. Tack annars för att du länka till min blogg i ett tidigare inlägg :))
Hanna sofia31.05.17 kl. 09:09
Tack! Och tack för ditt senaste blogginlägg!
31.05.17 12:21
typ allt. därför är jag ingen alademiker, ty kan inte insupa texter som inte intresserar mig, dammsuger helst själv för gör nån annan det så imploderar jag osv. Du å din sida kanske känner igen dig på detta http://hsperson.com? Också bokstäver men mera en personlighetstyp än en malfunktion. Det är svårt att vara människa.
Helena_ess31.05.17 kl. 09:44
Jag dammsuger också hundra gånger hellre själv. Fast ogärna nog, men värst om någon anna håller på. Huj fan. Lustigt noh identifierar jag mig inte alls som HSP. en del stämmer bra förstås men många viktiga saker gör det inte alls. Jag har t ex ett halt gåslager på mig som gör att VÄLDIGT mycket rinner av mig. Sådant som normalt skulle ge trauma åt vem som helst kan jag fnysa bort på en sekund. Okej nu när jag skriver det låter det ju som en defensmekanism som jag har just för at jag kanske är superhyper HSP. Nej hjälp, nu måst jag för en stund sluta stirra i min napa.
31.05.17 12:25
Jo, gör nog allt för att trycka undan dragen, säkert därför jag är tröttare än genomsnittet. Det är ju inte omgivningen det är fel på, det är mitt sätt att se på omgivningen, därför vore det ju orättvist att bete sig som ett as.
Läsaren igen 31.05.17 kl. 17:31
Jaa! Jag sover sjulkigt mycket. jag ha tänkt att det är för att jag funderar så mycket och huvudet blir trött.
02.06.17 09:08
Jag känner igen mej i det mesta, utom sockorna. Kan inte sitta stilla, folk är för lååångsamma för mej, hatar att korrekturläsa to.m sms, pratar för mycket, snabb i tanke och handling osv. Måste göra ett test på nätet och fick typ 16/18 poäng till adhd. Jag har inte heller trott att jag kan ha adhd för har haft lätt att lära mej och klarat skolan bra.... Men nog misstänkt att jag har drag av adhd.
Flugan01.06.17 kl. 21:46
Vilket test tog du? Det här är ju nog så spännande!
02.06.17 09:09
http://adhd-npf.com/wp-content/uploads/2009/01/18Q-ADHDTest.pdf
Flugan04.06.17 kl. 22:38
Tack Flugan! Vet bara inte hur jag skall svara, har förstås svårigheter med allt, men kan ju ändå kon trollera mig på många punkter. Har exempelvis lärt mig att man måste slutföra alla projekt oberoende av hur mycket blod det sprutar ut genom öronen.
05.06.17 09:39
Anne Hietanen