Karriär

17.01.2017 kl. 20:23

Hur förhåller ni er till ordet karriär? Vi pratade om det på jobbet idag och alla tyckte att det kanske inte är så populärt att göra karriär mera, att man hellre satsar på självförverkligande. Men sedan är det ju så att mångas själförverkligande kan leda till en hel karriär, men att karriären aldrig varit i huvudfokus. 

Jag minns att man nog kunde gå till karriärhandledare när jag var ung, men jag har aldrig haft någon tanke på en karriär, jag har bara haft tur och halkat in på olika ställen. (Jag har förstås arbetat hårt också, oberoende av vad jag arbetat med. Som städerska och chef har jag försökt göra allt som krävs och lite till.)

Medan jag spånar vidare slår det mig att de som eventuellt satsade på en karriär då när vi började våra arbetsliv nog alla antagligen har fyra gånger högre lön än vad jag har om det nu spelar någon roll.

Men ja, vad tänker ni på när ni hör ordet karriär?

 

 

Kommentarer (5)
Spamfilter
Skriv siffran 1 med bokstäver:
Jag tänker att det är ett ord som känns alldeles för specifikt för att det skulle kännas bekvämt att tillämpa det på mitt ganska blygsamma och spretiga CV. Ett ord som alltid känns lite kantigt och avlångt och malplacerat när jag tar det i min mun och försöker använda det för att beskriva något jag sysslar med. Karriär är något som folk som nått jättelångt och blivit jätteframgångsrika inom en bransch sysslar med. Något med en tydlig riktning. Typ så.
Rofa.17.01.17 kl. 21:48
Just så tänker jag också!
19.01.17 14:40
Att göra karriär har alltid varit högsta priorité i mitt liv...NÅNEEEEEEJ!!! Helt tvärtom...kanske dumt, men oftast handlar ju livet bara om att överleva, så då är karriär nog lite avlägset....ju. Kram.
Anna T18.01.17 kl. 16:09
Hahah. <3
19.01.17 14:40
Karriär är någonting som en specifik grupp, a) ambitiösa b) löntagare sysslar med (möjligen 20 % av befolkningen). Om man är företagsam, lat, sossuberoende, familjeinriktad, äventyrslysten eller troende/frälst, då behöver man inte någon himla "karriär"...
Old Beatnik18.01.17 kl. 17:46
Gillar din analys!
19.01.17 14:40
För mig är karriären inte viktig. Jag vill må bra i det jag gör, därför sade jag upp mig i somras från en fast tjänst och började göra saker jag tycker om. Mycket tuffare blev det ekonomiskt, men klyschan "pengar är inte allt" känns rätt.
Carita21.01.17 kl. 15:10
Men just så är det. Bara man får lite bröd och smör ibland. Vi tror att vi behöver så mycket mera än vi egentligen gör.
23.01.17 12:29
I min bransch ser jag karriär lite som självförverkligande på något sätt. Inte så som karriär var förr, men jag tänker mig att också det här spretiga arbetslivet kan räknas. För mig är karriär att bli bättre på mitt jobb, rik som bibliotekarie lär jag inte bli... Men sen tror jag att det krävs en specifik personlighet och ett sådant arbete som är trivsamt för att det ska kännas som åtråvärt. Vilket som bibliotekarie är lätt när hela livet kretsar runt bibban och böckerna. TLDR, för mig kan karriär handla om mer än pengar. Som typ att generera välmående åt sig själv istället. Värdefullt det också.
Satu24.01.17 kl. 23:00
Vet du att bibliotekarie var mitt absoluta drömjobb när jag var liten. Och fortfarande är jag som lyckligast när jag är nära böcker på ett eller annat sätt.
25.01.17 13:00
Anne Hietanen