Flera läsare till bloggen

Jag har märkt att då jag postar ett blogginlägg på söndagkväll så börjar veckan med hög plasering på bloggtoppen.fi helt enkelt för att inte så många andra har skrivit och sedan är det lätt att hålla sig uppe om veckan startat bra, om man fortsätter skriva alltså, vilket jag sällan gör.

Numera blir det väl max 2-3 inlägg i veckan, tror att det beror på att jag numera skriver ganska mycket annat vid sidan om. Känns ändå bra att ha en liten blogg ändå, någon gång kanske har något att säga och då kan jag göra det här. Men idag det här lilla tipset då.  

Publicerad 26.02.2017 kl. 21:47

Ska vi stå på scen tillsammans?

Jag funderar verkligen på att delta i Mortified Finland #finlandssvensk. Konceptet går ut på att man läser högt ur sina ungdomsdagböcker på scenen, ja man delar helt enkelt sin skam och får skratta åt varandra och med varandra. Finns en Mortified- dokkare på netflix för dig som också blir intresserad.

Jag har hundra kilo dagböcker och uppsatser från min barndom och ungdom och tänker att de kanske äntligen kunde göra någon nytta. Är ni med mig?

 

Här en text jag kopierade från fb:

Har du varit en pinsam tonåring? Har du varit hejdlöst förtjust, känt dig förvirrad av omvärlden? Kände du frustration mot dina föräldrar, syskon, lärare? Dokumenterade du dina känslor i någon form? Kanske i en dammig dagbok, kärleksbrev, i dikt form, låttexter, ritningar e.dyl? Allt duger!
Om du kände igen dig och har bevismaterial på dina sköra år som tonåring är du den vi söker för Mortified Finland #finlandssvensk! Den sjukt roliga föreställningen bjuder på komiska historier om emotionell växtvärk från föredetta ungdomars egna dagbokssidor. Skammen är gränslöst kul! Alla har vi varit ungdomar och klarat av det!

Passa på att dyka i din nostalgiska skattkista och sök med! Skicka en ansökan till anni.kotkamaa@suomenkomediateatteri.fi senast den 31.3.2017.

 

 

Publicerad 23.02.2017 kl. 15:05

Finland är gay

Idag kommer ett mycket fint Lassoavsnitt, Malin Slotte beskriver programmet fint i dagens Husis, blev märkligt glad över det, speciellt för att homosexuella fortfarande diskrimineras och för att Lasso vill fira våra gayhjältar på ett fint sätt. Hoppas ni gillar progammet kan ses i hela världen på arenan redan nu, men på yle Fem kl. 20 ikväll.

 

Publicerad 22.02.2017 kl. 14:57

Dagen som gick

En ganska vanlig dag i mitt liv, denna tisdag. På detta vis såg den ut.

Klockan ringer sju och jag dricker ett nytt kaffe som smakar fruktansvärt. Visste innan jag köpte det att jag inte kommer att gilla det, men utmanade min intuition.

Klockan åtta målar jag olika färger i mitt ansikte, det blir så där, tänker att det duger bra. Övar på frågor jag skall ställa Martina Haag, drabbas av nervositet. Är nästan alltid nervös innan intervjuer, inspelningar och så vidare och har accepterat det. Ser det som en form av respekt, men älskar det inte.

Klockan nio är jag på intervjuplatsen, en dryg halvtimme i förväg, är nästan alltid för tidig. Skriver brev till min vän i Senegal, mediterar och funderar.

Gör intervjun klockan tio.

Klockan halv tolv är jag i Böle och deltar i ett redaktionsmöte som slutar halv två.

Halv två har jag ett möte om ett projekt som jag kanske kommer att delta i eller så inte.

Halv tre har äter jag en smörgås och skickar ut två intervjuförfrågningar och kollar med rättigheterna till ett filmklipp vi vill visa i Lasso.

Klockan tre sitter jag och editerar ett material som får mig att skämmas ögonen ur huvudet, jag dansar frigörande dans och det ser inget vidare ut, men min kameraman sade att det va fint gjort att lägga sig själv i blöt på ett sådant sätt. Fint att han sade så, han kunde ha sagt precis vad som helst, det var inte vackert.

Klockan fyra öppnar jag några paket som kommit med posten, bland annat Anna Höglunds  Om detta talar man endast med kaniner har anlänt, en bok som är så vacker att jag blir stum. Hoppas jag kan prata om boken med åtminstone några ord i Hietanen & Henrikson småningom.

Klockan fem funderar jag och några kolleger om hur vissa speakar till ett kommande tv-program om karriär skall formuleras. Vi funderar hit och dit. Svarar på mejl från några fina typer jag kommit i kontakt med under min så kallade ätstörningsturne i högstadier och gymnasier under 2014

Klockan sex får jag blonda slingor i håret, det tar hundra år, men jag är nöjd då vi märker att jag inte fått slingor på fem månader. Bra. Kanske det räcker med slingor två gånger i året. Mystiskt dock att håret bara vuxit 2-3 cm på fem månader.

Klockan nio är jag hemma och ropar högt av lycka över att det är städat och snyggt hemma. Först funderar jag att skall jag nu ropa av lycka, men sedan gör jag det bara för att förstärka känslan. Äter en sallad från Stockas Deli och dricker ett glas skumpa. Ja! Jag får dricka skumpa när jag vill. Kylskåpet är proppfullt av skumpa, helor och halvor.  Tittar på avsnitt två av säsong sex av Girls. Målar naglarna i samma färg som den där ena i Girls har, vad hon nu heter, den snyggaste, men alla tycker väl olika om vem som är snyggast och vad spelar det nu för roll.

Whatsappar med mina vänner, tvättar kläder och planerar morgondagen. Lyssnar på Mellan raderna som jag älskar och nu är klockan hur mycket som helst, har inte läst eller idrottat något idag vilket är ovanligt, men annars en vanlig dag. 

Har som projekt denna vecka att säga saker med en Leif GW Persson-aktig säkerhet och inte be om ursäkt alls och har lyckats bra idag. 

Publicerad 22.02.2017 kl. 00:03

Love Warrior och momastery

Eftersom jag inte brukar läsa mammabloggar hade jag missat momastery och boken Love Warrior. Den är skriven av Glennon Doyle Melton och kommer snart på svenska. Boken var fantastisk och det kändes som om den rörde vid min lilla själv som yrvaket sade MOJ. Vi pratar om boken i nyaste avsnittet av Hietanen & Henrikson och jag skrev en text om självhjälpsböcker.

En liten samlingsbild från vår lanseringsfest förra veckan.

 

Publicerad 20.02.2017 kl. 08:21

Stordåd

Sitter på mitt office. Jag har faktiskt ett hemmaoffice som jag har stora förväntningar på. Det är en ljus vacker ateljé som gjord för stordåd. Skrivbordet är tre meter långt och inte en enda ful sak finns i sikte. Nu just är jag ensam hemma i en vecka och den här kvällen är exempelvis helt ledig. Inte är det nu för mycket begärt att jag skulle skriba en novell ikväll? Nej det är det ju inte.

Jag har äntligen förstått att jag inte kan arbeta emot mina begränsningar utan måste jobba med mina talanger istället. Det är exempelvis dödfött att försöka skriva en sexhunddra sidor lång roman, i och för sig är det just det jag vill, men eftersom mitt tålamod är obefintligt passar korta grejer mig mera. Dessutom är jag bättre på korta fyndigheter än stora beskrivande sjok.

Så nu är det dags för lite jobb, jag är snabb när jag väl sätter igång, problemet är att sätta igång. Men nu sätter jag igång.

Publicerad 19.02.2017 kl. 17:26

Drevet går och här är jag och leker helig

Skrev en kortis om dagens debattklimat, hade tänkt skriva den här först, men har flera läsare om jag skriver på Svenska Yles sidor, ibland över 10.000. Har ett hemligt mål och det är att nå 30.000-40.000 med en artikel åtminstone en gång inom ett år, fast det kommer ju nog att kräva lite längre fundering och ordentligt skrivande. Fast sedan tänker jag, varför är det nu så viktigt? Nej det är inte viktig, men det är roligt om cheferna är nöjda och visst är det ju fint om man lyckas få ut ett humant budskap som åtminstone förbättrar någons liv ens för en liten stund. Så där ett litet mål.

Hannah skrev om meningen med livet och jag håller med henne, men samtidigt vet jag att jag nog har en mening med mitt. En mening jag hittat på själv, en mening jag ibland gärna vore utan, men den är nu där hur jag än vänder mig och det är att försöka lämna världen som en liiite bättre plats än den skulle ha varit utan mig. Men det är ett jäkla jobb eftersom jag hela tiden på grund av klumpighet och otänksamhet och ja vad som helst också hela tiden gör den sämre, ofrivilligt med dock. 

Och medan jag filosoferar, tack till alla som kom på Hietanen&Henrikson festen igår. Tack! Och speciellt ett tack till Helena som kom på hela idén. 

Publicerad 16.02.2017 kl. 20:19

För små byxor

För små byxor har alltid varit ett favorittema här på bloggen. Jag har i princip helt slutat att lida av det fenomenet. Om mina byxor verkligen är för små, ja då köper jag nya. Det är ingenting som man lär sig över en natt därför sade det kriii i mitt huvud när gårdagens pilateslärare plötsligt sade, kämpa, kämpa, kanske du redan har några målbyxor planerade för sommaren.

Nej, jag har inga målbyxor planerade för sommaren. Jag tränar inte för någon drömkropp, jag tränar för den kropp jag redan har. Jag tittade runt på salen som var full av fina kvinnor, alla i olika former och tänkte på hur absurt det skulle vara om vi alla hade några små drömbyxor i våra skåp eller vår fantasi som vi alla skall promenera runt med under sommaren 2017. På vilket sätt skulle vi vara lyckligare eller bättre då? 

 

Publicerad 13.02.2017 kl. 17:58

Noll-kritik veckan

Vem är med? En gammal favorit som fungerar och det finns bara en regel, det är förbjudet att kritisera sig själv och det gäller både inne i huvudet och att verbalisera det högt.

 

 

 

Publicerad 13.02.2017 kl. 08:25

Veckoslutet

Vilket fint veckoslut, fick för mig att gå och  titta på Jonas Gardells föreställning på Savoy på fredag, eller han drog faktiskt två shower efter varandra. Jag var mycket imponerad. (Jag var på den tidigare föreställningen.)

Igår åkte jag till Borgå för att mingla med Minni. Hon börjar bli gammal och märkte till min förvivlan att hon dricker mycket mera vatten än tidigare, visst är det ett tecken på att njurarna börjar bli svaga? Månne det lönar sig att ge piller åt hunden?

 

 

Idag har jag joggat runt Skatudden, det är världens kortaste joggingtur men jag blev ändå så trött att jag sovit flera timmar efteråt. Det betyder att jag nu skall koka kaffe och läsa färdigt Karolina Ramqvists Det är natten och Yaa Gyasis Vända hem. Bägge böcker är bra som bra den, är överlycklig över hur mycket bra litteratur som ges ut.

Imorgon kommer ett nytt avsnitt av podden, jag skäms lite över allt jag sade, bland annat att jag funderar på att sluta vara feminist. Jo, så var det, en bok vi läste fick mig nästan att tänka i de banorna. Jag gissar att jag kommer att få stryk längs med veckan, men sånt är livet.

Publicerad 12.02.2017 kl. 20:59

Uh

Jag bara läser och läser, det känns som om hela mitt liv kunde kretsa kring läsande och gärna också pratande om böcker, men podden är egentligen något vi gör vid sidan av tv-programmet Lasso som startar sin nya säsong på onsdag 15.2.

Yle Fem slås  i början av maj ihop med Teema och då slutar vi sända Lasso, det här betyder att jag inte vet vad jag kommer att göra om två, tre månader, men det brukar ordna sig. Jag hoppas ändå att jag får fortsätta på Yle, men helst inte som någotslags chef eller producent. Om jag fick välja själv skulle jag nästan enbart syssla med litteratur och kekulerande.

Kekulerande är det samma som att gå runt bredbent med en kopp kaffe i handen. Ibland stannar man upp och delar med sig goda råd och bra fiilis.

Vad skulle ni helst göra?

 

Ps. I krisfall jobbar jag förstås med vad som helst. Jag skulle städa, sopa och röja utan gnat.

 

Publicerad 09.02.2017 kl. 20:42

Fest

Du är bjuden på after work med Hietanen & Henrikson. Onsdagen den 15.2 kl 18 vill vi att du kommer till Tenho på Helsingegatan 15 i Helsingfors och firar med oss.

Vår nya bokpodd har fötts och hen är vacker. Den legendariska DJ-duon Puff Collective (Maria Ahonen och Lina Hurmerinta) uppträder.HIETANEN & HENRIKSON - en bokpodd för alla

Kulturjournalisterna Anne Hietanen och Ida Henrikson diskuterar de hetaste böckerna just nu men tar också upp böcker som inte fått den uppmärksamhet de förtjänar. Biografier och serier tas på lika stort allvar som klassikerna. Det här är en podd för alla - också för dem som tror att de inte ens ...gillar att läsa. Producent: Kia Svaetichin.

Nytt avsnitt varje måndag på Yle Arenan, iTunes och Soundcloud.

Lyssna på de första avsnitten här.

 

Ropa gärna hep om du är intresserad!

Publicerad 07.02.2017 kl. 16:40

Komplimangen

Varannan vecka utökas hushållet med en nioåring. Idag fick jag den finaste komplimangen någonsin, jag stod i beredskap att smeta läppstift på munnen när nioåringen sade att jag inte behöver sminka mig. Du ser ju inte ut som en pruttkorv utam smink.

Vilken kommentar, du ser ju inte ut som en pruttkorv utan smink! Jag var över tjugo innan jag började sminka mig. Jag blev förälskad i smink och märkte att det höjde mitt självförtroende, det var som ett skydd mot världen. Jag kände också att det var artigt att visa upp ett tillrättalagt fejs. Fortfarande älskar jag smink men ibland hinner jag inte och då kan jag känna små flashar av att jag borde ursäkta mig för att jag inte ansträngt mig det minsta.

Hur tänker ni, är det arrogant att komma farandes med mjället flagandes på axlarna och det flotiga fejset flödande i frihet? Eller visar det bara på stort självförtroende och sund integritet? 

Publicerad 04.02.2017 kl. 15:54

Dagens bild

Idag har vi tagit nya pressbilder till Hietanen & Henrikson. Månne det blev too much?  

 

 

Publicerad 01.02.2017 kl. 14:30

Ljudböcker och reklam

Lyssnar ni på ljudböcker? I så fall undrar jag vad man skall välja, Storytel, Nextory eller kanske BookBeat? Jag provtestade BookBeat i två veckor gratis och tyckte det var okej, men inte helt guld. Lyssnade på Kakan Hermanssons Hela Kakan och Elaine Eksvärds Medan han lever. Kakan hade jag svårt för eftersom hon lät så arg att jag kände mig livrädd konstant, Eksvärd igen var så bra att jag aldrig kommer att glömma boken. Tror faktiskt uppläsningen kan ha varit ännu bättre än boken eftersom hon läste så väldigt bra.

Och älskade vänner, snälla klicka in på vår bokpodd. Jag noterar att det inte är många kråkor som lyssnat, åtminstone inte via arenan som jag kollar på som en hök. Vet inte hur man får fram i-tunes statistiken, men kan ju hoppas att folk lyssnar där i tiotusental. Jag tror det var Linn som frågade varför vi inte är på Acast och det vet vi inte, men vi jobbar på det. (Vadå tror att det var Linn, jag vet att det var Linn, ville verka lite obrydd, ursäkta.)

Så ja, tiggeri är detta, men klicka in, alla som på ett eller annat sätt klickar, sprider och håller på, belönas med fyrk, bomber och granater härifrån. Jag lovar. Ps. Imorgon tar vi nya bilder till podden så att det blir lite mera lockande att lyssna. Tänk på det.

 

Publicerad 31.01.2017 kl. 21:35