Boktips

Har ni tips på bra böcker som man bara måste läsa? Sådana som förjänar en genomgång i bokpodden Hietanen & Kela?

 

Publicerad 15.05.2017 kl. 14:41

Mortified

Nu på onsdag skall jag stå på Apolloteaterns scen och läsa högt ur min dagbok. Det kommer att bli helt förfärligt, men kanske lite roligt också. 

Alla som bloggar på ratata har dessutom fått ett extremt fint erbjudande.

 

Publicerad 14.05.2017 kl. 18:08

Inga förväntningar

Är mycket glad över att det är fredag, men tänker testa på att inte ha några förväntningar alls inför veckoslutet. Brukar alltid drömma om den stora avkopplingen och sen är jag alltid lite besviken på måndag. Tänker nu att jag skall ha ett halvbra veckoslut bara, med lite mera lästid än vanligt, kanske lite mera sömn, men sedan inget desto mera. 

 

 

 

 

 

Publicerad 12.05.2017 kl. 12:04

A Lady Never Tells

Den här podcasten är guld. Ärlig, modig och lite rolig också. Beundrar faktiskt ärligheten mest. Vad lyssnar ni på? Någon som testat S-Town?

 

 

 

 

 

 

Publicerad 09.05.2017 kl. 16:13

Nåd

Blev idag intervjuad angående nåd. Visste om intervjun på förhand och har därför tänkt på begreppet hela veckoslutet och det har känts väldigt hälsosamt. Det slog mig att jag fått emotta oerhört mycket nåd under mitt liv, bara en sådan sak att jag inte kommer på en enda gång då någon varit elak mot mig. Jag har nog blivit rånad och sådant men det har varit utomlands och inte riktat mot mig personligen.

Största nåden är nog det att jag fått vara fysiskt frisk hela livet, jag har ju inte ens brillor eller brutit ett enda ben. (Eller jo tummen lite här på våren, men inget större.)

För mig har det alltid varit självklart att betala tiondet, det vill säga att tio procent av lönen alltid går till välgörenhet. Det här är inget jag någonsin pratar om eftersom det verkar självgott och skrytsamt, men idag kom jag till insikt om att det kan vara bra att tala om det ifall det får någon annan att också göra det. Men överlag upplever jag nog att nåden gör lite väsen av sig, att det är handlingar i det tysta. 

 

 

 

 

Publicerad 08.05.2017 kl. 15:28

Unna och unna

Men nu är det ju sol i Finland också! Ojojoj. Nu tänker jag smita ut från jobbet och äta glass i solen. Såg en bild av citronglass på insta. Nu vill jag ha citronglass. För det har jag förtjänat, nej usch, man behöver inte förtjäna sånt, men å andra sidan unnar jag mig hela tiden för mycket av nästan allt. Har blivit lite för snäll med mig själv. Vet inte om det är helt ok, å andra sidan har jag i ett halft årtusende varit helt för sträng med mig själv. Bäst med lite balans, men före det glass.

 

 

Publicerad 04.05.2017 kl. 16:01

Det här skrev jag egentligen redan igår men vad gör nu det.

Äntligen hemma efter en vecka på Ibiza, en vecka som var båda bra och dålig, dålig för att jag var sjuk flera gånger och för att det var lite för lite sol. Men bra på alla andra plan. Sällskapet var bäst och till det hörde en två-åring. Jag hade i ärlighetens namn föreställt mig att det för det mesta är väldigt jobbigt och nervpåfrestande att ta hand om en två-åring och jag hade inte ens tänkt att det kunde förekomma positiva sidor alls, men det var faktiskt mycket trevligt att tala med barnet. Min inre sånggudinna steg också fram och egentligen borde hon ha förbud att uppträda pga viss tondövhet, men jag insåg att jag kan passa på när barnet ännu är artigt och inte protesterar. Ibland såg han dock förvånad ut i stil med att vad gör du, du väldigt sjuka människa?

 

Igår var vi på stranden så länge att jag faktiskt nästan fick nog. Just nu känns det som om jag inte behöver sola mer i år. Har aldrig haft en sådan känsla tidigare. Ja och igår på stranden fick jag också en ny vän, en hund som var tre år gammal och arbetade på flygfältet för att skrämma bort fåglar. Månne det nu kan stämma? Eventuellt var ägaren en bedragare? Men kan ni tänkt er något gulligare, det var en blond spanielsort.

 

Nå, nu just är jag brunish och glad. Skriver det här i flyget som är fullbokat, men som har en tom plats bredvid mig. Jag älskar när det händer och det har hänt ovanligt ofta på sistone. Å andra sidan har mitt bagage inte anlänt kanske hela fem gånger under de senaste två åren så min flygkarma är väl ganska medioker ändå. 

 

Imorgon blir det jobb, det blir spännande eftersom det känns som om jag varit borta i flera månader, men det var ju nog bara en vecka och på måndagen skrev jag en liten grej i anknytning till Svenska Yles bokpodd som för tillfället heter Hietanen & Kela. Mina arbetsroomie Ida är på mammaledigt och podden heter nu just Hietanen & Kela. Två avsnitt är ute och blir så glad om ni lyssnar och feedbackar. Blir ännu gladare om ni delar podden i era bloggar, fb eller andra kanaler eftersom vi har så jäkligt få lyssnare. Måste hitta på nån bra grej för hur jag skall marknadsföra podden. Kommer att klippa ihop delar av den så att den kan gå också i Vega nu på sommaren och då kommer ju folk mer eller mindre att måsta lyssna på den, men det går inte att jämföra med hur mycket det betyder att någon faktiskt väljer att söka upp podden och sedan lyssna på den, kanske flera gånger till och med.

 

Publicerad 03.05.2017 kl. 10:10

Skadeglädjen

Nu får ni skratta så håret lossar. Det har inte varit sol på hundra dagar och jag har varit sinnesjukt sjuk nästan varje dag. Förfärligt säger jag. Förfärligt.
Publicerad 30.04.2017 kl. 19:39

Liten hälsning

Jag solar. Inte mycket annat händer, men snart är jag brun och farlig. Ajajaj säger alla då!

 

Publicerad 26.04.2017 kl. 09:58

Mallorca

Strax skall jag mellanlanda på Palma, senast jag var där var för 30 år sedan.

 

 

För trettio år sedan såg jag ut så här. Märkte just att jag har packat ner en exakt likadan bikini och huvudduk.  Jag drar kanske inte upp bikiniunderdelen lika högt som på 80-talet och kanske överdelen är lägre ned men kan annars bra känna igen mig själv. Känns som om det ändå är samma typ där. Blir ganska trött och lite ledsen när jag sedan tänker på vad denna lilla Anne ännu har framför sig. Ångrar att jag inte varit mer lättsam, men vet ännu inte idag riktigt hur jag hade gjort det. Kan man undvika sitt öde? Eller snarare, kan man leva annorlunda än man gör? Varför gör man det inte då i så fall?

Men livet blev bra trots allt. Är frisk och har många möjligheter, känns som om vad som helst ännu kan hända och det är en fin känsla. Har ännu många drömmar och det är jag glad över - att jag aldrig slutat drömma. Okej, jag har inte många drömmar, men några, men viktigast är att få vara frisk.

 

Publicerad 21.04.2017 kl. 06:35

Shellen i Pojo

Här om dagen drack jag kaffe på en bensis i Pojo och det var både exotiskt och fint. Intressant att det några kilometer från Helsingors finns en miljö som är extremt annorlunda än vad den skulle vara i någon annan urban miljö som är tusen kilometer längre bort. Jag antar att jag skulle känna mig mera hemma på en tidningsredaktion i Buenos Aires, Paris eller Jerusalem än i Pojos bensis. (Som ni vet är jag ett språkgeni så det är inget problem. Nånej, det är kanske ett problem.)

Gjorde mitt bästa för att inte stirra och beundra alltför öppet, men i ögonvrån noterade jag en grupp med män som småpokulerade och sade saker som att "det är innen synd att vara fattig" och att moset var extra bra idag. Jag noterade att man kunde köpa Kentuckyn kanakori för 7.90 och undrade vad Pohjan makkarifiesta kanske säljs i Kentucky för samma summa.

Läser just nu Per Hagmans senaste där han berättar om gästerna på Hagmans lokala pub i Nice. Jag önskar att Hagman besökte Shellen i Pojo och gav farbröderna där samma kärleksfulla uppmärksamhet.

 

 

 

 

Publicerad 19.04.2017 kl. 11:35

Hundpromenerare i Borgå

Vänner, känner ni någon som bor i Borgå och någon gång kunde tänka sig att gå korta promenader med en liten strävhårig tax? Taxen har en typisk taxmentalitet och bor på Jonasbacken. Den heter Minni och har figurerat både här och där. En gång hörde jag en liten flicka säga högt till sin mamma att "Titta där är hon som hade den där hunden som brände upp Borgås domkyrka". Detta är för övrigt inte sant, men jag hade berättat i radion att jag nog sett Minni leka med tändstickor ovanligt ofta just innan kyrkan brann. 

 

 

Hör av dig eller ange din vän exempelvis genom epost till hietanen.annemikaela@gmail.com

Publicerad 17.04.2017 kl. 19:35

Hör av dig

Påsken har alltid varit ångestladdad och trög, men detta år ser jag verkligen fram emot att ligga och läsa i lugn och ro, äta några lamm och promenera i skogen. Obegripligt att det snart är sommarsemester och att jag innan det också får chilla på Ibiza. Är i stort behov av semester, men vem är nu inte det? Skulle vilja leva på ett sådant sätt som gör att jag inte så ofta skulle vara i stort behov av semester, att jag skulle jobba mera kravlöst. Jag märker också att jag inte jobbar bättre ju högre krav jag har på mig själv, blir snarare bättre när jag tar det lungt och litar på att erfarenheten och jag själv räcker.

Är det annars någon som vill ha EYLURE lösögonfransar? Fick dem i livboxen, men använder själv bara såna som man sätter i några åt gånger. Skriv exempelvis till hietanen.annemikaela@gmail.com om du vill ha. Sätt med adress och sådant. Om det kommer många mejl skickar jag ut andra grejer också, alltså inga äckliga saker, men trevliga. Hör av dig! Och glad påsk också.

Publicerad 13.04.2017 kl. 08:22

Distansjobb

Idag och imorgon distansjobbar jag hemma i Borgå. Har mest olika skrivprojekt som kan göras lika bra hemma som på officen. Fast sanningen är att jag inte gör dem lika bra hemma, klockan är nu kvart över sju och jag har ungefär lyckats göra en fjärdedel av allt jag skulle göra, detta betyder att kvällsskiftet börjar nu.

Jag är så extremt rastlös att jag idag gjort en blåbärspaj (helt onödigt och random, den blev inte ens speciellt god), tvättat kläder, sorterat kläder för insamling, trimmat Minnis päls (den såg mycket förvånad ut), klippt Minnis klor (den såg något besvärad ut eftersom jag aldrig gjort det tidigare). Förstås är jag lika rastlös på jobbet och stiger upp kanske 20 gånger i timmen, men jag börjar åtminstone inte dammsuga i mitt, eller kollegers rum.

Innan onsdag skall jag också hinna läsa Johannes Ekholms Rakkus niinku och någon annan bok. Idag kom det förrästen ett nytt avsnitt av Hietanen & Henrikson, snart byter vi namn eftersom Henrikson är på moderskapsledigt och jag får en annan kompis. Skrev också en lite pinsam text om att bli påtittad.

 

Random illustration från Ibiza, om två veckor är jag där igen med min kära vän Kia.

Publicerad 10.04.2017 kl. 19:13

Yogaläraren och jag

Jag har blivit överförtjust i en yogalärare. Jag har börjat gå enbart på pass hon håller. Idag var jag nära att följa henne på instagram, men kunde inte. Hon kanske redan tycker att jag är sjuk som står och glor på henne under varje pass.

Snart lägger jag väl min matta helt fast i hennes, eller varför inte ovanpå hennes matta? Snart stannar jag efter varje timme och rullar fram hundra olika frågor, sedan börjar jag förfölja henne på hennes hemväg och gör solhälsningen i hennes trapphus. När hon går ut med sin hund fäster jag mig med i hundens koppel och  gör skällande downward dog och den pissande katten och andra ställningar medan hon rastar sin Fluffy. (Kom inte på något hundnamn just nu, fluffy är säkert synonym med tjock vagina eller annat, förlåt i så fall till vaginan)

Kära dagbok, är detta oroväckande?

 

Bild: Svenska Yle Här testar jag stand up paddling för fyra år sedan. Googlade Anne Hietanen och jooga och hittade absurda bilder men inte det jag sökte.

 

Publicerad 06.04.2017 kl. 14:30