Noll-kritik veckan

Vem är med? En gammal favorit som fungerar och det finns bara en regel, det är förbjudet att kritisera sig själv och det gäller både inne i huvudet och att verbalisera det högt.

 

 

 

Publicerad 13.02.2017 kl. 08:25

Veckoslutet

Vilket fint veckoslut, fick för mig att gå och  titta på Jonas Gardells föreställning på Savoy på fredag, eller han drog faktiskt två shower efter varandra. Jag var mycket imponerad. (Jag var på den tidigare föreställningen.)

Igår åkte jag till Borgå för att mingla med Minni. Hon börjar bli gammal och märkte till min förvivlan att hon dricker mycket mera vatten än tidigare, visst är det ett tecken på att njurarna börjar bli svaga? Månne det lönar sig att ge piller åt hunden?

 

 

Idag har jag joggat runt Skatudden, det är världens kortaste joggingtur men jag blev ändå så trött att jag sovit flera timmar efteråt. Det betyder att jag nu skall koka kaffe och läsa färdigt Karolina Ramqvists Det är natten och Yaa Gyasis Vända hem. Bägge böcker är bra som bra den, är överlycklig över hur mycket bra litteratur som ges ut.

Imorgon kommer ett nytt avsnitt av podden, jag skäms lite över allt jag sade, bland annat att jag funderar på att sluta vara feminist. Jo, så var det, en bok vi läste fick mig nästan att tänka i de banorna. Jag gissar att jag kommer att få stryk längs med veckan, men sånt är livet.

Publicerad 12.02.2017 kl. 20:59

Uh

Jag bara läser och läser, det känns som om hela mitt liv kunde kretsa kring läsande och gärna också pratande om böcker, men podden är egentligen något vi gör vid sidan av tv-programmet Lasso som startar sin nya säsong på onsdag 15.2.

Yle Fem slås  i början av maj ihop med Teema och då slutar vi sända Lasso, det här betyder att jag inte vet vad jag kommer att göra om två, tre månader, men det brukar ordna sig. Jag hoppas ändå att jag får fortsätta på Yle, men helst inte som någotslags chef eller producent. Om jag fick välja själv skulle jag nästan enbart syssla med litteratur och kekulerande.

Kekulerande är det samma som att gå runt bredbent med en kopp kaffe i handen. Ibland stannar man upp och delar med sig goda råd och bra fiilis.

Vad skulle ni helst göra?

 

Ps. I krisfall jobbar jag förstås med vad som helst. Jag skulle städa, sopa och röja utan gnat.

 

Publicerad 09.02.2017 kl. 20:42

Fest

Du är bjuden på after work med Hietanen & Henrikson. Onsdagen den 15.2 kl 18 vill vi att du kommer till Tenho på Helsingegatan 15 i Helsingfors och firar med oss.

Vår nya bokpodd har fötts och hen är vacker. Den legendariska DJ-duon Puff Collective (Maria Ahonen och Lina Hurmerinta) uppträder.HIETANEN & HENRIKSON - en bokpodd för alla

Kulturjournalisterna Anne Hietanen och Ida Henrikson diskuterar de hetaste böckerna just nu men tar också upp böcker som inte fått den uppmärksamhet de förtjänar. Biografier och serier tas på lika stort allvar som klassikerna. Det här är en podd för alla - också för dem som tror att de inte ens ...gillar att läsa. Producent: Kia Svaetichin.

Nytt avsnitt varje måndag på Yle Arenan, iTunes och Soundcloud.

Lyssna på de första avsnitten här.

 

Ropa gärna hep om du är intresserad!

Publicerad 07.02.2017 kl. 16:40

Komplimangen

Varannan vecka utökas hushållet med en nioåring. Idag fick jag den finaste komplimangen någonsin, jag stod i beredskap att smeta läppstift på munnen när nioåringen sade att jag inte behöver sminka mig. Du ser ju inte ut som en pruttkorv utam smink.

Vilken kommentar, du ser ju inte ut som en pruttkorv utan smink! Jag var över tjugo innan jag började sminka mig. Jag blev förälskad i smink och märkte att det höjde mitt självförtroende, det var som ett skydd mot världen. Jag kände också att det var artigt att visa upp ett tillrättalagt fejs. Fortfarande älskar jag smink men ibland hinner jag inte och då kan jag känna små flashar av att jag borde ursäkta mig för att jag inte ansträngt mig det minsta.

Hur tänker ni, är det arrogant att komma farandes med mjället flagandes på axlarna och det flotiga fejset flödande i frihet? Eller visar det bara på stort självförtroende och sund integritet? 

Publicerad 04.02.2017 kl. 15:54

Dagens bild

Idag har vi tagit nya pressbilder till Hietanen & Henrikson. Månne det blev too much?  

 

 

Publicerad 01.02.2017 kl. 14:30

Ljudböcker och reklam

Lyssnar ni på ljudböcker? I så fall undrar jag vad man skall välja, Storytel, Nextory eller kanske BookBeat? Jag provtestade BookBeat i två veckor gratis och tyckte det var okej, men inte helt guld. Lyssnade på Kakan Hermanssons Hela Kakan och Elaine Eksvärds Medan han lever. Kakan hade jag svårt för eftersom hon lät så arg att jag kände mig livrädd konstant, Eksvärd igen var så bra att jag aldrig kommer att glömma boken. Tror faktiskt uppläsningen kan ha varit ännu bättre än boken eftersom hon läste så väldigt bra.

Och älskade vänner, snälla klicka in på vår bokpodd. Jag noterar att det inte är många kråkor som lyssnat, åtminstone inte via arenan som jag kollar på som en hök. Vet inte hur man får fram i-tunes statistiken, men kan ju hoppas att folk lyssnar där i tiotusental. Jag tror det var Linn som frågade varför vi inte är på Acast och det vet vi inte, men vi jobbar på det. (Vadå tror att det var Linn, jag vet att det var Linn, ville verka lite obrydd, ursäkta.)

Så ja, tiggeri är detta, men klicka in, alla som på ett eller annat sätt klickar, sprider och håller på, belönas med fyrk, bomber och granater härifrån. Jag lovar. Ps. Imorgon tar vi nya bilder till podden så att det blir lite mera lockande att lyssna. Tänk på det.

 

Publicerad 31.01.2017 kl. 21:35

Nytt avsnitt

Idag publicerade vi avsnitt tre av Hietanen & Henrikson - en bokpodd för alla. Blir så glad om ni går in och lyssnar, fyra minuter räcker och gillar ni det inte får ni lov att sluta efter det.

Hälsningar från rad 25C från ett mycket litet Norwegian flygplan.

Publicerad 30.01.2017 kl. 09:42

Yes, I did it

Nu sitter jag i tåget från Åbo och kan konstatera att jag lyckades förverkliga min plan om att inte tala negativt om mig själv en enda gång under hela veckoslutet. Till min stora förvåning var det inte alls svårt, kanske lite underligt, men inte svårt alls. För detta ger jag mig själv hundra poäng.

Idag har jag varit lite sur för att jag måste åka av och an till Stockholm imorgon, att voj voj när klockan ringer halv sex och voj voj när jag är hemma först vid midnatt. Försöker istället tänka att det ju är en rolig arbetsdag och att jag får chilla ganska myckert. Under flygresorna är det ju exempelvis ingen som förväntar något av mig och det är ju inte heller hjärnkirurgi att göra någa speakar och en intervju heller.

Känner mig nu ändå till min stora besvikelse stressad inför veckan som kommer. Det blir två Lasso-avsnitt som ska spelas in och två poddar. Jag vägrar rassla in i samma stresshelvete jag hade under hösten och ett knep är ju att helt och hållet strunta i självkritiken. Ett annat är att inte försöka tänka framåt alls, bara ta en sak i taget. En sak i taget, och sedan igen en sak i taget. Ja. Vad har ni för strategier på gång?

 

Publicerad 29.01.2017 kl. 16:28

Åbo och högfärden

Hälsningar från Åbo, det är igen dags för Litterärt Skapande och det är redan det andra året som startar. Kan redan nu rekommendera denna kurs väldigt mycket. Bäst är nog gruppen i sig, skall bli väldigt roligt att följa med vad var och en kommer att skriva i framtiden.

Inför veckoslutet har jag gett mig själv en hemlig uppgift och det är att inte säga ett enda dissande ord om mig själv. Det kommer att bli väldigt utmanande, men min handledare har redan några gånger kommenterat att jag gör det ofta. Jag tror ju inte att det beror på dåligt självförtroende utan att jag vill framstå som ödmjuk och sympatisk. Nå, det här veckoslutet ingen diss alltså, hoppas jag nu inte bara framstår som väldigt högfärdig. Jag kan bra föreställa mig att jag börjar överdriva och kanske i tid och otid stiger upp och ger mig själv en rungande applåd och ett hyllningstal.

Rapport följer.

Pennan bakom örat.

Publicerad 27.01.2017 kl. 14:53

Nu är det bara usch igen

Ligger hemma andra dagen med flunsa och har en sådan jäkla angst. Försöker besvara mejl, boka intervjuer och skriva på en kolumn som inte vill skrivas, men mest känner jag att jag ändå borde vara på jobbet. Inbillar mig att halva Yle går runt och pratar om hur lat och dålig jag är. Sanningen är ju den att det knappast finns en enda människa som märker att jag är borta, men vet ändå inte hur jag skall stoppa mitt dåliga samvete. Usch.

 

Det ringde faktiskt just på vår ytterdörr och i vanliga fall skulle jag väl inte ens öppna, men nu kände jag mig så skyldig att jag tänkte att det kanske var polisen och därför öppnade jag. Det visade sig vara två jehovas vittnen. De var så söta, så söta att jag ville kidnappa dem och ge dem en ledig dag från att gå runt och ringa på dörrar. Tänk vad hemskt om jag faktiskt skulle kidnappat dem. Vet ni jag har läst så många sjuka böcker på sistone att jag är rädd för att de smittar av sig och jag börjar bete mig extra konstigt. Just så där att man kidnappar eller dödar någon bara för att man får ett infall. Igår läste jag de Polyglotta älskarna när jag hade feber och det var verkligen lite skrämmande. Jag gick in i berättelsen så mycket att jag mådde illa till slut. (Calistos lukt! Calistos kropp osv.)

Imorgon borde Ida och jag banda in en bokpodd igen men jag vet verkligen inte hur det skall gå till. Kanske jag kan göra det hemifrån, har ingen mikrofon men kan väl tillverka något av två yoghurtsburkar.

Publicerad 25.01.2017 kl. 13:38

Lola uppochned

Igår flaxade jag runt glad över alla uppmärksamhet vår nya bokpodd fick. Ida och jag blev intervjuade här och det är en sådan lyx att ibland vara den som blir intervjuad istället för tvärtom. 

Men idag har jag feber och känner mig eländig. Tittar på Lola uppochned. Den är välgjord och vacker och man har skickligt fått med undertoner av äckel och ambivalens som hör till den fagerholmska världen. (Så som jag läser den, jag har inte läst något av henne på väldigt länge.) Har svårt med de stela replikerna som ibland skådespelas fram istället för att bara sägas och undrar varför den traditionen lever så starkt hos oss? Har ni kollat och vad tänker ni om detta i så fall?

 

 

 

Publicerad 24.01.2017 kl. 16:49

Fin måndag

Måndagen började fint med lansering av Ida Henriksons och min nya bokpodd. Här finns en länk till podden. Ni får mer än gärna komma med kommentarer och boktips. Vad vill ni vi skall läsa och filosofera över? 

 

 

Publicerad 23.01.2017 kl. 11:14

Hemma

Igår kom vi hem från Mediespråkkryssningen. Jag hade stora planer på att dammsuga hela huset, läsa några böcker, yoga, skriva lite, men dagen gick ut på att sova, sedan sov jag hela natten också och nu känner jag igen ett stort tupplurssug.

Men, nej, nu tänker shoppa mat, dammsuga lite och sedan planera veckan. Lassoproduktionen börjar komma igång och imorgon klockan 9´05 lanseras den nya bokpodden.

Men det händer ju annat också. Det har varit Women´s March och den startade som en liten idé i november. Igår marcherades det på åtminstone 408 olika ställen. Tänkt att vem som helst av oss kan initiera nästan vad som helst. Vi kan förändra vår by, vårt land och hela världen. Lasso har startat en kampanj där vi vill hylla finlandssvenska idealister och vi behöver många flera namn,så snälla gå in här och tipsa, det är viktigt! 

Publicerad 22.01.2017 kl. 11:57

Kryssning

Varje dag ser jag Viking Line åka fram och tillbaka rakt utanför våra fönster. Vi bor alltså fast vid havet, det är inte så att Viking Line rullar runt på vår innergård. Hur som helst, detta har gjort att jag drabbats efter en stor längtan efter att åka Viking Line, i många år hade jag ingen lust alls eftersom jag jobbat som hyttvärdinna, städare, puligumma och alltmöjligt på båtarna.

Men nu, nu är det dags. Årets Mediespråk sker på Viking och jag är så lycklig. Under två dagar behöver jag inte heller prestera något alls. Får bara sitta och lyssna på vettiga människor som berättar olika mer och mindre intressanta saker om journalistik idag. Hurra. 

Publicerad 19.01.2017 kl. 14:34