Liten hälsning

Jag solar. Inte mycket annat händer, men snart är jag brun och farlig. Ajajaj säger alla då!

 

Publicerad 26.04.2017 kl. 09:58

Mallorca

Strax skall jag mellanlanda på Palma, senast jag var där var för 30 år sedan.

 

 

För trettio år sedan såg jag ut så här. Märkte just att jag har packat ner en exakt likadan bikini och huvudduk.  Jag drar kanske inte upp bikiniunderdelen lika högt som på 80-talet och kanske överdelen är lägre ned men kan annars bra känna igen mig själv. Känns som om det ändå är samma typ där. Blir ganska trött och lite ledsen när jag sedan tänker på vad denna lilla Anne ännu har framför sig. Ångrar att jag inte varit mer lättsam, men vet ännu inte idag riktigt hur jag hade gjort det. Kan man undvika sitt öde? Eller snarare, kan man leva annorlunda än man gör? Varför gör man det inte då i så fall?

Men livet blev bra trots allt. Är frisk och har många möjligheter, känns som om vad som helst ännu kan hända och det är en fin känsla. Har ännu många drömmar och det är jag glad över - att jag aldrig slutat drömma. Okej, jag har inte många drömmar, men några, men viktigast är att få vara frisk.

 

Publicerad 21.04.2017 kl. 06:35

Shellen i Pojo

Här om dagen drack jag kaffe på en bensis i Pojo och det var både exotiskt och fint. Intressant att det några kilometer från Helsingors finns en miljö som är extremt annorlunda än vad den skulle vara i någon annan urban miljö som är tusen kilometer längre bort. Jag antar att jag skulle känna mig mera hemma på en tidningsredaktion i Buenos Aires, Paris eller Jerusalem än i Pojos bensis. (Som ni vet är jag ett språkgeni så det är inget problem. Nånej, det är kanske ett problem.)

Gjorde mitt bästa för att inte stirra och beundra alltför öppet, men i ögonvrån noterade jag en grupp med män som småpokulerade och sade saker som att "det är innen synd att vara fattig" och att moset var extra bra idag. Jag noterade att man kunde köpa Kentuckyn kanakori för 7.90 och undrade vad Pohjan makkarifiesta kanske säljs i Kentucky för samma summa.

Läser just nu Per Hagmans senaste där han berättar om gästerna på Hagmans lokala pub i Nice. Jag önskar att Hagman besökte Shellen i Pojo och gav farbröderna där samma kärleksfulla uppmärksamhet.

 

 

 

 

Publicerad 19.04.2017 kl. 11:35

Hundpromenerare i Borgå

Vänner, känner ni någon som bor i Borgå och någon gång kunde tänka sig att gå korta promenader med en liten strävhårig tax? Taxen har en typisk taxmentalitet och bor på Jonasbacken. Den heter Minni och har figurerat både här och där. En gång hörde jag en liten flicka säga högt till sin mamma att "Titta där är hon som hade den där hunden som brände upp Borgås domkyrka". Detta är för övrigt inte sant, men jag hade berättat i radion att jag nog sett Minni leka med tändstickor ovanligt ofta just innan kyrkan brann. 

 

 

Hör av dig eller ange din vän exempelvis genom epost till hietanen.annemikaela@gmail.com

Publicerad 17.04.2017 kl. 19:35

Hör av dig

Påsken har alltid varit ångestladdad och trög, men detta år ser jag verkligen fram emot att ligga och läsa i lugn och ro, äta några lamm och promenera i skogen. Obegripligt att det snart är sommarsemester och att jag innan det också får chilla på Ibiza. Är i stort behov av semester, men vem är nu inte det? Skulle vilja leva på ett sådant sätt som gör att jag inte så ofta skulle vara i stort behov av semester, att jag skulle jobba mera kravlöst. Jag märker också att jag inte jobbar bättre ju högre krav jag har på mig själv, blir snarare bättre när jag tar det lungt och litar på att erfarenheten och jag själv räcker.

Är det annars någon som vill ha EYLURE lösögonfransar? Fick dem i livboxen, men använder själv bara såna som man sätter i några åt gånger. Skriv exempelvis till hietanen.annemikaela@gmail.com om du vill ha. Sätt med adress och sådant. Om det kommer många mejl skickar jag ut andra grejer också, alltså inga äckliga saker, men trevliga. Hör av dig! Och glad påsk också.

Publicerad 13.04.2017 kl. 08:22

Distansjobb

Idag och imorgon distansjobbar jag hemma i Borgå. Har mest olika skrivprojekt som kan göras lika bra hemma som på officen. Fast sanningen är att jag inte gör dem lika bra hemma, klockan är nu kvart över sju och jag har ungefär lyckats göra en fjärdedel av allt jag skulle göra, detta betyder att kvällsskiftet börjar nu.

Jag är så extremt rastlös att jag idag gjort en blåbärspaj (helt onödigt och random, den blev inte ens speciellt god), tvättat kläder, sorterat kläder för insamling, trimmat Minnis päls (den såg mycket förvånad ut), klippt Minnis klor (den såg något besvärad ut eftersom jag aldrig gjort det tidigare). Förstås är jag lika rastlös på jobbet och stiger upp kanske 20 gånger i timmen, men jag börjar åtminstone inte dammsuga i mitt, eller kollegers rum.

Innan onsdag skall jag också hinna läsa Johannes Ekholms Rakkus niinku och någon annan bok. Idag kom det förrästen ett nytt avsnitt av Hietanen & Henrikson, snart byter vi namn eftersom Henrikson är på moderskapsledigt och jag får en annan kompis. Skrev också en lite pinsam text om att bli påtittad.

 

Random illustration från Ibiza, om två veckor är jag där igen med min kära vän Kia.

Publicerad 10.04.2017 kl. 19:13

Yogaläraren och jag

Jag har blivit överförtjust i en yogalärare. Jag har börjat gå enbart på pass hon håller. Idag var jag nära att följa henne på instagram, men kunde inte. Hon kanske redan tycker att jag är sjuk som står och glor på henne under varje pass.

Snart lägger jag väl min matta helt fast i hennes, eller varför inte ovanpå hennes matta? Snart stannar jag efter varje timme och rullar fram hundra olika frågor, sedan börjar jag förfölja henne på hennes hemväg och gör solhälsningen i hennes trapphus. När hon går ut med sin hund fäster jag mig med i hundens koppel och  gör skällande downward dog och den pissande katten och andra ställningar medan hon rastar sin Fluffy. (Kom inte på något hundnamn just nu, fluffy är säkert synonym med tjock vagina eller annat, förlåt i så fall till vaginan)

Kära dagbok, är detta oroväckande?

 

Bild: Svenska Yle Här testar jag stand up paddling för fyra år sedan. Googlade Anne Hietanen och jooga och hittade absurda bilder men inte det jag sökte.

 

Publicerad 06.04.2017 kl. 14:30

Obildad

Idag fick jag diskutera med två akademiker om elitism och kutlur. Det var för mig mycket givande och jag kände mig stundvis något obildad trots att diskussionerna rörde sig nära mina favoritämnen. Att jag ändå kan älska att känna mig obildad, det är ju då jag har möjlighet att växa. Det just exakt som när man ligger i bänkpressen och kämpar och faktiskt nästan inte klarar det, ja man är ganska nära att mosas och krossas, men sen pressar man, pressar och pressar och så kommer man i mål med ett nytt rekord. Vad är bättre? Ingenting. Ibland kommer man inte alls i mål, man mosas under tyngden och skäms som en hund som kackat på helt fel ställe, men andra gånger löser man ekvationen och kackar på exakt rätt ställe. Det är fint.

Jag skulle väl inte säga det högt, men ibland tänker jag tyst för mig själv att jag nog är rätt smart i jmf folk i allmänhet, men idag tänker jag på att det till all lycka finns så väldigt, väldigt många som är femton gånger smartare. Här använder jag nu smart och bildad lite på samma sätt, fastän man kan bli bildad utan att vara smart och smart utan att vara bildad, men idealet är ju att de går hand i hand.

Publicerad 05.04.2017 kl. 18:42

Byns trögaste

Jäkligt trög start på veckan, kom hem igårkväll efter ett veckoslut på litterärt skapande i Åbo.  Är så trött att det är svårt att sova bort tröttheten. Hela fejset håller också på att mögla på grund av finnar, nippor och allmänna utslag, jag kan inte ens visa bild på spektaklet. Det mesta kommer väl från stress, men kanske också från socker. Känns inte lockande att skära ner på sockret, men överväger nog ändå.

Inte en enda figur har svarat på det här, jag ylar till här ännu en gång, finns det alltså någon som alls kunde tänka sig att delta, ens lite? Hör av dig i så fall. Jag antar att jag helt enkelt hållit på och tiggt här för mycket, ber er hela tiden om dittan och dattan, men ger inget tillbaka. Okej, jag skall börja ge mera. Börjar med att ge den här bloggrekommendationen. Det handlar alltså om en otroligt aktiv hönsgård. Jag funderar på att försöka adoptera Nugget.

 

 

Miljön under veckoslutet. 

 

Publicerad 03.04.2017 kl. 14:28

Böcker som förändrar livet

Sitter och planerar kring ett nygammalt tv-projekt som går ut på att bra typer berättar om böcker som förändrat livet. Det behöver inte vara sjukt drastiskt men det kan också vara det förstås.

Jag har själv många, en är Pär Lagerkvists Gäst hos verkligheten som jag tyckte mycket om, men som kanske förstärkte mina känslor av främlingskap och svårmod. Ibland tänker jag nästan att den boken förstörde mitt sinnelag.

En annan bok som påverkade mig mer positivt var Amando Valladares bok Där allt hopp var ute - Mina år i Castros fängelser. Hemsk titel, men jag levde in mig i misären och orättvisorna i boken så mycket att jag i ett års tid dagligen var tacksam över att jag var en fri människa och inte behövde gnafsa på råttlortar i fängelset. Tänk att jag i ett års tid hade ett positivt liv tack vare den boken.

                      

Och nu till frågan, har du någon stor bokupplevelse du kunde tänka dig att berätta om? Först som ett case när programmet pitchas och sedan förstås också på riktigt ifall vi verkligen gör programmet. Skriv här i kommentarsfältet eller e-posta anne.hietanen@yle.fi

 

 

Publicerad 29.03.2017 kl. 16:40

Nu var det hänt

Jag har blivit hundra år gammal. Jag lovar er, så här känns det att vara hundra. Men om man är hundra på riktigt och drabbas av den här sjukliga vårtröttheten - ja det kan jag inte ens föreställa mig.

Idag gjorde jag en intervju och jag märker nu efteråt när jag tittar på inspelningen att jag sov medan jag ställde endel frågor, hur är det ens möjligt?

Samtidigt har jag faktiskt inte hört en enda mänska rapportera att den skulle vara pigg just nu. Har ni hört om någon som är pigg? 

 

Ps. Hur många poäng ger ni åt det här inlägget?  Ta gärna i beaktande hur tungt det här väger i samhällsdebatten, nytänkande, språklig uppfinningsrikedom och så vidare.

Publicerad 28.03.2017 kl. 17:39

Rädd att flyga

Idag finns det ett nytt poddavsnitt ute och den som lyssnar ända till slutet vet hur man får exempelvis Philip Teirs nyaste roman hemskickad till sig.

 

 

Det skulle annars betyde massor för oss om du klickade på follow på vårt Soundcloudkonto.

 

Publicerad 27.03.2017 kl. 10:33

Nu talar vi om annat

Nu måste jag koncentrera mig på roligare saker, som att jag snart kommer att få plättar. Och att jag just började läsa en bra bok, nämligen Memorys bok av Petina Gappah, recensionsdag är 17.4. för den svenska upplagan.

Boken handlar om en kvinna som sitter på death row i ett fängelse i Zimbabwe och det är jäkligt skönt att få lite distans till den egna verkligheten. Mitt liv känns ganska lungt ändå i jämförelse med Memorys. Kommer säkert att prata om den i podden sedan i mitten av april.

 

 

Publicerad 23.03.2017 kl. 18:23

Somefastan och annat

Somesfastan har gått bra, minns inte ens hur länge jag hållit på med att inte vara inloggad någonstans efter kl 19, men kanske det är 2-3 veckor. Nu just bryter jag mot reglerna eftersom all form av fanatism känns dåligt.

Har jobbat mycket på sistone och så är det hälsoproblem i familjen och har därför inte haft desto mera fritid under den senaste tiden, känner mig väldigt trött och hudlös. Reagerar starkt på otrevliga människor eller skall vi säga människor som inte visar vänlighet.

Nå sånt är det ibland, men har som tur hittat en ny blogg som väcker min glädje. Låt mig rekommendera den genast. Personligen är jag mycket intresserad av bland annat kommunalvalskandidaten och polisen. 

Publicerad 21.03.2017 kl. 20:57

Dålig stämning

Det är inte bara i mitt eget liv det är dålig stämning just nu, även i Hietanen & Henrikson är det dålig stämning, lyssna gärna på det senaste avsnittet och säg vad du tycker. Om du trycker på follow kommer vi också högre upp på poddtoppen.fi Vi är just nu så lågt ner att jag inte riktigt vet vad jag skall säga, får kanske skylla en liten del på att vårt soundcloudkonto vara nere i fyra veckor.

Återkommer snart med mindre kryptiska meddelanden, men skicka gärna kärlek hitåt, jag behöver det. Kram!

Publicerad 20.03.2017 kl. 11:20