Nytt avsnitt

Idag publicerade vi avsnitt tre av Hietanen & Henrikson - en bokpodd för alla. Blir så glad om ni går in och lyssnar, fyra minuter räcker och gillar ni det inte får ni lov att sluta efter det.

Hälsningar från rad 25C från ett mycket litet Norwegian flygplan.

Publicerad 30.01.2017 kl. 09:42

Yes, I did it

Nu sitter jag i tåget från Åbo och kan konstatera att jag lyckades förverkliga min plan om att inte tala negativt om mig själv en enda gång under hela veckoslutet. Till min stora förvåning var det inte alls svårt, kanske lite underligt, men inte svårt alls. För detta ger jag mig själv hundra poäng.

Idag har jag varit lite sur för att jag måste åka av och an till Stockholm imorgon, att voj voj när klockan ringer halv sex och voj voj när jag är hemma först vid midnatt. Försöker istället tänka att det ju är en rolig arbetsdag och att jag får chilla ganska myckert. Under flygresorna är det ju exempelvis ingen som förväntar något av mig och det är ju inte heller hjärnkirurgi att göra någa speakar och en intervju heller.

Känner mig nu ändå till min stora besvikelse stressad inför veckan som kommer. Det blir två Lasso-avsnitt som ska spelas in och två poddar. Jag vägrar rassla in i samma stresshelvete jag hade under hösten och ett knep är ju att helt och hållet strunta i självkritiken. Ett annat är att inte försöka tänka framåt alls, bara ta en sak i taget. En sak i taget, och sedan igen en sak i taget. Ja. Vad har ni för strategier på gång?

 

Publicerad 29.01.2017 kl. 16:28

Åbo och högfärden

Hälsningar från Åbo, det är igen dags för Litterärt Skapande och det är redan det andra året som startar. Kan redan nu rekommendera denna kurs väldigt mycket. Bäst är nog gruppen i sig, skall bli väldigt roligt att följa med vad var och en kommer att skriva i framtiden.

Inför veckoslutet har jag gett mig själv en hemlig uppgift och det är att inte säga ett enda dissande ord om mig själv. Det kommer att bli väldigt utmanande, men min handledare har redan några gånger kommenterat att jag gör det ofta. Jag tror ju inte att det beror på dåligt självförtroende utan att jag vill framstå som ödmjuk och sympatisk. Nå, det här veckoslutet ingen diss alltså, hoppas jag nu inte bara framstår som väldigt högfärdig. Jag kan bra föreställa mig att jag börjar överdriva och kanske i tid och otid stiger upp och ger mig själv en rungande applåd och ett hyllningstal.

Rapport följer.

Pennan bakom örat.

Publicerad 27.01.2017 kl. 14:53

Nu är det bara usch igen

Ligger hemma andra dagen med flunsa och har en sådan jäkla angst. Försöker besvara mejl, boka intervjuer och skriva på en kolumn som inte vill skrivas, men mest känner jag att jag ändå borde vara på jobbet. Inbillar mig att halva Yle går runt och pratar om hur lat och dålig jag är. Sanningen är ju den att det knappast finns en enda människa som märker att jag är borta, men vet ändå inte hur jag skall stoppa mitt dåliga samvete. Usch.

 

Det ringde faktiskt just på vår ytterdörr och i vanliga fall skulle jag väl inte ens öppna, men nu kände jag mig så skyldig att jag tänkte att det kanske var polisen och därför öppnade jag. Det visade sig vara två jehovas vittnen. De var så söta, så söta att jag ville kidnappa dem och ge dem en ledig dag från att gå runt och ringa på dörrar. Tänk vad hemskt om jag faktiskt skulle kidnappat dem. Vet ni jag har läst så många sjuka böcker på sistone att jag är rädd för att de smittar av sig och jag börjar bete mig extra konstigt. Just så där att man kidnappar eller dödar någon bara för att man får ett infall. Igår läste jag de Polyglotta älskarna när jag hade feber och det var verkligen lite skrämmande. Jag gick in i berättelsen så mycket att jag mådde illa till slut. (Calistos lukt! Calistos kropp osv.)

Imorgon borde Ida och jag banda in en bokpodd igen men jag vet verkligen inte hur det skall gå till. Kanske jag kan göra det hemifrån, har ingen mikrofon men kan väl tillverka något av två yoghurtsburkar.

Publicerad 25.01.2017 kl. 13:38

Lola uppochned

Igår flaxade jag runt glad över alla uppmärksamhet vår nya bokpodd fick. Ida och jag blev intervjuade här och det är en sådan lyx att ibland vara den som blir intervjuad istället för tvärtom. 

Men idag har jag feber och känner mig eländig. Tittar på Lola uppochned. Den är välgjord och vacker och man har skickligt fått med undertoner av äckel och ambivalens som hör till den fagerholmska världen. (Så som jag läser den, jag har inte läst något av henne på väldigt länge.) Har svårt med de stela replikerna som ibland skådespelas fram istället för att bara sägas och undrar varför den traditionen lever så starkt hos oss? Har ni kollat och vad tänker ni om detta i så fall?

 

 

 

Publicerad 24.01.2017 kl. 16:49

Fin måndag

Måndagen började fint med lansering av Ida Henriksons och min nya bokpodd. Här finns en länk till podden. Ni får mer än gärna komma med kommentarer och boktips. Vad vill ni vi skall läsa och filosofera över? 

 

 

Publicerad 23.01.2017 kl. 11:14

Hemma

Igår kom vi hem från Mediespråkkryssningen. Jag hade stora planer på att dammsuga hela huset, läsa några böcker, yoga, skriva lite, men dagen gick ut på att sova, sedan sov jag hela natten också och nu känner jag igen ett stort tupplurssug.

Men, nej, nu tänker shoppa mat, dammsuga lite och sedan planera veckan. Lassoproduktionen börjar komma igång och imorgon klockan 9´05 lanseras den nya bokpodden.

Men det händer ju annat också. Det har varit Women´s March och den startade som en liten idé i november. Igår marcherades det på åtminstone 408 olika ställen. Tänkt att vem som helst av oss kan initiera nästan vad som helst. Vi kan förändra vår by, vårt land och hela världen. Lasso har startat en kampanj där vi vill hylla finlandssvenska idealister och vi behöver många flera namn,så snälla gå in här och tipsa, det är viktigt! 

Publicerad 22.01.2017 kl. 11:57

Kryssning

Varje dag ser jag Viking Line åka fram och tillbaka rakt utanför våra fönster. Vi bor alltså fast vid havet, det är inte så att Viking Line rullar runt på vår innergård. Hur som helst, detta har gjort att jag drabbats efter en stor längtan efter att åka Viking Line, i många år hade jag ingen lust alls eftersom jag jobbat som hyttvärdinna, städare, puligumma och alltmöjligt på båtarna.

Men nu, nu är det dags. Årets Mediespråk sker på Viking och jag är så lycklig. Under två dagar behöver jag inte heller prestera något alls. Får bara sitta och lyssna på vettiga människor som berättar olika mer och mindre intressanta saker om journalistik idag. Hurra. 

Publicerad 19.01.2017 kl. 14:34

Karriär

Hur förhåller ni er till ordet karriär? Vi pratade om det på jobbet idag och alla tyckte att det kanske inte är så populärt att göra karriär mera, att man hellre satsar på självförverkligande. Men sedan är det ju så att mångas själförverkligande kan leda till en hel karriär, men att karriären aldrig varit i huvudfokus. 

Jag minns att man nog kunde gå till karriärhandledare när jag var ung, men jag har aldrig haft någon tanke på en karriär, jag har bara haft tur och halkat in på olika ställen. (Jag har förstås arbetat hårt också, oberoende av vad jag arbetat med. Som städerska och chef har jag försökt göra allt som krävs och lite till.)

Medan jag spånar vidare slår det mig att de som eventuellt satsade på en karriär då när vi började våra arbetsliv nog alla antagligen har fyra gånger högre lön än vad jag har om det nu spelar någon roll.

Men ja, vad tänker ni på när ni hör ordet karriär?

 

 

Publicerad 17.01.2017 kl. 20:23

Mediespråk 2017

Voi nej, nu har jag varit på för många fester och känner mig inte utvilad inför den kommande veckan. Till allt tur är det ingenting allför svårt eller spännande jag skall göra nästa vecka. Kommer att delta i Mediespråk 2017 men bara som publik. Finns här någon annan som är på väg?

 

 

Publicerad 15.01.2017 kl. 19:47

Mellan pärmarna

För  ett år sedan pitchade jag en bokpodd som jag äntligen har tid att göra. Imorgon skall min roomie Ida Henrikson och jag spela in avsnitt nummer ett av vår läspodd. Jag fick välja vem jag vill ha som partner in crime och valet föll genast på Ida som kan väldigt mycket om sådant jag inte har någon aning om. Hon är ett decennium yngre och generationsskifte lär väl inte ske vart tionde år men jag vet att vi hör till olika generationer och det är oerhört viktigt för mig att försöka förstå hur världen uppfattas och tolkas av yngre. Nu låter det som om jag gillar Ida bara för att hon är yngre, men egentligen är det nog det minsta av alla plussen, hon är helt enkelt en rolig och smart typ.

Nåja vårt arbetsnamn har i största hemlighet varit mellan pärmarna som en hyllning till Mellan raderna som jag älskar. Min förhoppning är att vi någon gång efter lite famlande och några korrigeringar landar på en nivå som åtminstone på något plan kan jämföras med mellan raderna. 

Vi kommer att lansera podden om två veckor och sedan får ni höra det strålande namnet som vår producent hittade på mellan två tuggor av lunchbiffen. Jag tycker alltid det är svårt att hitta på programnamn, ibland sitter en grupp i flera veckor och försöker utan resultat, ibland snubblar någon bara och så kommer namnet av sig själv, föredrar alla gånger det senare alternativet.

 

Publicerad 12.01.2017 kl. 12:01

Sunt förnuft får det bli

Nå efter att jag skrev igår om mitt perversa klädtänkande blev det klart för mig att medelvägen skall det bli också denna gång.

Jag köper alltså några få bra kläder och så är det med den saken. Alla vet ju att en ny snygg skjorta kan bära en över alla möjliga svårigheter. Tidigare var det viktigt för mig att variera klädseln vid alla tv-uppträdanden, men varför skulle det egentligen vara viktigt? Ingen i hela världen skulle märka om jag hade samma kläder tre veckor i rad, eller någon kanske skulle göra det, men vad gör det? Nej ingenting ju. 

 

Publicerad 11.01.2017 kl. 16:53

Allt eller inget

Tittar på mina eländiga kläder och är trött på varje plagg. Funderar på att shoppa en helt ny garderob för miljoner euro, men funderar också på att inte köpa något alls. Varför tycks bara dessa två alternativ existera? Det normala och sunda vore ju att köpa några få bra plagg och sedan leva med det. Men nej, det känns helt för förnuftigt, det skall vara antingen en överdrift eller en underdrift. Finns det någon som känner igen sig?
Publicerad 10.01.2017 kl. 17:07

Jobbångest

För första gången i kanske hela mitt liv hade jag ingen ångest inför att återvända till jobbet efter längre tids ledighet. Oftast har jag hunnit bli folkskygg och så brukar jag bära med mig en besvikelse över att semestern inte alls blev som jag hade önskat, men inte denna gång. Är nu så ivrig över detta faktum att jag till och med bokade in mig på airyoga ikväll. Har inte testat airyoga tidigare eftersom jag antagligen väntat på ett tillfälle då jag känner mig tillräckligt spänstig och graciös. Nu just känner jag mig som ett otympligt berg, men kanske det är just då jag behöver airyoga som mest? 

 

Publicerad 09.01.2017 kl. 12:26

Ring helst inte

Har i forskningssyfte läst igenom lite gamla dagböcker och uppsatser. Det är verkligen roligt och något förfärande att jag är precis likadan nu som för trettio år sedan. Tydligen har jag odlat samma sorts "humor" under hela mitt liv och dessutom verkar jag alltid ha älskat att fantisera det ena och det andra. Nu när jag läser mina uppsatser från lågstadiet kan jag inte undgå att fundera på vad läraren tänkte, hade jag fått läsa sådana texter av ett barn hade jag antagligen gjort ett hembesök.

I en uppsats funderar jag på hur det kommer att vara sedan när jag är en mycket känd författare. Jag oroar mig över att folk kommer att ringa till mig hela tiden, det kommer att bli jobbigt anser jag. Beundrarbrev, det får dom däremot gärna skicka. Inte visste jag att jag redan som liten ogillade att folk ringer, däremot vet jag att jag alltid haft höga tankar om mitt skrivande. Det har alltid varit mycket snack men lite verkstad. 

Publicerad 07.01.2017 kl. 15:50