Böcker som förändrar livet

Sitter och planerar kring ett nygammalt tv-projekt som går ut på att bra typer berättar om böcker som förändrat livet. Det behöver inte vara sjukt drastiskt men det kan också vara det förstås.

Jag har själv många, en är Pär Lagerkvists Gäst hos verkligheten som jag tyckte mycket om, men som kanske förstärkte mina känslor av främlingskap och svårmod. Ibland tänker jag nästan att den boken förstörde mitt sinnelag.

En annan bok som påverkade mig mer positivt var Amando Valladares bok Där allt hopp var ute - Mina år i Castros fängelser. Hemsk titel, men jag levde in mig i misären och orättvisorna i boken så mycket att jag i ett års tid dagligen var tacksam över att jag var en fri människa och inte behövde gnafsa på råttlortar i fängelset. Tänk att jag i ett års tid hade ett positivt liv tack vare den boken.

                      

Och nu till frågan, har du någon stor bokupplevelse du kunde tänka dig att berätta om? Först som ett case när programmet pitchas och sedan förstås också på riktigt ifall vi verkligen gör programmet. Skriv här i kommentarsfältet eller e-posta anne.hietanen@yle.fi

 

 

Publicerad igår kl. 16:40

Nu var det hänt

Jag har blivit hundra år gammal. Jag lovar er, så här känns det att vara hundra. Men om man är hundra på riktigt och drabbas av den här sjukliga vårtröttheten - ja det kan jag inte ens föreställa mig.

Idag gjorde jag en intervju och jag märker nu efteråt när jag tittar på inspelningen att jag sov medan jag ställde endel frågor, hur är det ens möjligt?

Samtidigt har jag faktiskt inte hört en enda mänska rapportera att den skulle vara pigg just nu. Har ni hört om någon som är pigg? 

 

Ps. Hur många poäng ger ni åt det här inlägget?  Ta gärna i beaktande hur tungt det här väger i samhällsdebatten, nytänkande, språklig uppfinningsrikedom och så vidare.

Publicerad 28.03.2017 kl. 17:39

Rädd att flyga

Idag finns det ett nytt poddavsnitt ute och den som lyssnar ända till slutet vet hur man får exempelvis Philip Teirs nyaste roman hemskickad till sig.

 

 

Det skulle annars betyde massor för oss om du klickade på follow på vårt Soundcloudkonto.

 

Publicerad 27.03.2017 kl. 10:33

Nu talar vi om annat

Nu måste jag koncentrera mig på roligare saker, som att jag snart kommer att få plättar. Och att jag just började läsa en bra bok, nämligen Memorys bok av Petina Gappah, recensionsdag är 17.4. för den svenska upplagan.

Boken handlar om en kvinna som sitter på death row i ett fängelse i Zimbabwe och det är jäkligt skönt att få lite distans till den egna verkligheten. Mitt liv känns ganska lungt ändå i jämförelse med Memorys. Kommer säkert att prata om den i podden sedan i mitten av april.

 

 

Publicerad 23.03.2017 kl. 18:23

Somefastan och annat

Somesfastan har gått bra, minns inte ens hur länge jag hållit på med att inte vara inloggad någonstans efter kl 19, men kanske det är 2-3 veckor. Nu just bryter jag mot reglerna eftersom all form av fanatism känns dåligt.

Har jobbat mycket på sistone och så är det hälsoproblem i familjen och har därför inte haft desto mera fritid under den senaste tiden, känner mig väldigt trött och hudlös. Reagerar starkt på otrevliga människor eller skall vi säga människor som inte visar vänlighet.

Nå sånt är det ibland, men har som tur hittat en ny blogg som väcker min glädje. Låt mig rekommendera den genast. Personligen är jag mycket intresserad av bland annat kommunalvalskandidaten och polisen. 

Publicerad 21.03.2017 kl. 20:57

Dålig stämning

Det är inte bara i mitt eget liv det är dålig stämning just nu, även i Hietanen & Henrikson är det dålig stämning, lyssna gärna på det senaste avsnittet och säg vad du tycker. Om du trycker på follow kommer vi också högre upp på poddtoppen.fi Vi är just nu så lågt ner att jag inte riktigt vet vad jag skall säga, får kanske skylla en liten del på att vårt soundcloudkonto vara nere i fyra veckor.

Återkommer snart med mindre kryptiska meddelanden, men skicka gärna kärlek hitåt, jag behöver det. Kram!

Publicerad 20.03.2017 kl. 11:20

Usch

Usch vad allting är dåligt just nu, fast jag tröstar mig med att det alltid kan bli värre -  och oftast blir det ju också värre. Men sedan kan det bli bättre igen, man inträder på scenen igen med en lite mer sliten mantel, men där står man hur som helst och sjunger så att hela salen häpnar.

Och jag överdrev, allt är inte dåligt, t ex Feud-serien som jag tipsade om redan i inlägget tidigare. Finns på Netflix, men det kommer bara ett nytt avsnitt i veckan - nästan som på den gamla tiden. Jag kan uppskatta att inte behöva bli frestad att binge-titta, det känns faktiskt mera njutbart att bara se ett avsnitt åt gången.

Så, nu blir det veckoslut! Jag skall jobba, men veckoslut blir det ju ändå. Skål på den saken.

Publicerad 17.03.2017 kl. 15:27

Vilken serie?

Någon annan som tittar på den här? Den här är ju helt överdrivet bra. Och helt ny, som 5 poängstipset.

 

Publicerad 13.03.2017 kl. 18:59

Suspekt

Har ni också märkt att ordet suspekt nu just är väldigt populärt? Alla använder det ordet hela tiden, åtminstone i Svenskfinlands lilla, lilla medievärld.

 

 

 

Publicerad 10.03.2017 kl. 11:39

Abramovic

För två veckor sedan visste jag knappt vem Marina Abramovic är, men nu kan jag inte tänka på något annat. Var på Moderna Museet i Stockholm och såg utställningen som var omvälvande. Dock är jag osäker på om jag alls fått ut något om jag inte läst hennes biografi innan. Ida och jag kommer att tala om den nästa vecka i H&H. 

I väntan på det finns ett splittternytt avsnitt ute nu, hoppas ni gillar.

Publicerad 06.03.2017 kl. 14:29

Somefastan dag tre

Nu har jag haft två kvällar fredade från internätets tyranni. Igår var jag i misstag ungefär två minuter på fb eftersom jag glömde fastan, men så fort jag kom ihåg det satt jag ned telefonen och kunde ägna mig åt annat istället. Känns väldigt skönt att vara utan kontakt med yttervärlden exakt hela tiden.

Nu just sitter jag på flygfält och väntar på mitt plan till Stokis. Skall göra det ena och det andra, men mest ser jag fram emot Marina Abramovic på Moderna museet, hennes biografi är väldigt spännande och inspirerande, vi kommer snart att prata om den i Hietanen & Henrikson.

Publicerad 03.03.2017 kl. 10:54

Somefastan börjar nu

Har en gång tidigare med ganska bra framgång varit utan att slösurfa efter klockan 18. Men sedan efter några veckor föll projektet i glömska. Nu är det dags igen, men med lite lättare regler, fastan börjar först klockan 19 och man får skicka viktiga mejl på kvällen om man verkligen måste, man får också titta på netflix, men insta, twitter, fb, bloggar och sådant är förbjudet. Min kollega Ida och min sambo är med och vi skall göra det bara i 40 dagar.

Det blir svårt att fuska ifall andra är med i fastan och det är klart att man kanske någon gång faller i en fälla, men må så vara, det blir inga farliga straff, jag vill själv bara komma bort från det där slentriansurfandet. Ganska ofta är jag exempelivs inne i en bok, men så är jag tydligen det ändå inte för plötsligt hetslajkar jag på insta istället, känns lite omotiverat.

Någon annan som kommer med?

 

Min arbetskaktus säger moj.

Publicerad 01.03.2017 kl. 14:08

Oälskad och äcklig

Ny poddis igen, som vi döpte till Oälskad och äcklig. Och Ida skrev en så förbaskat bra text igen att jag tänker ha skrivkramp resten av året. Ja, ja man skall inte jämföra sig med andra, men det är klart att jag jämför mig med Ida som jag ser varje dag och delar rum med på jobbet, som jag dessutom veckosvis turas om att skriva artiklar eller kolumner med.

Nå, kanske jag pga våldsam revanschlust nästa vecka kommer med en sådan text att hela Finland river sönder sina byxor av pur förvåning och iver. Ja, vem vet, det mesta kan hända här i världen.

Ps. Tyckte ni att ordet poddis var äckligt?

 

Publicerad 27.02.2017 kl. 14:38

Flera läsare till bloggen

Jag har märkt att då jag postar ett blogginlägg på söndagkväll så börjar veckan med hög plasering på bloggtoppen.fi helt enkelt för att inte så många andra har skrivit och sedan är det lätt att hålla sig uppe om veckan startat bra, om man fortsätter skriva alltså, vilket jag sällan gör.

Numera blir det väl max 2-3 inlägg i veckan, tror att det beror på att jag numera skriver ganska mycket annat vid sidan om. Känns ändå bra att ha en liten blogg ändå, någon gång kanske har något att säga och då kan jag göra det här. Men idag det här lilla tipset då.  

Publicerad 26.02.2017 kl. 21:47

Ska vi stå på scen tillsammans?

Jag funderar verkligen på att delta i Mortified Finland #finlandssvensk. Konceptet går ut på att man läser högt ur sina ungdomsdagböcker på scenen, ja man delar helt enkelt sin skam och får skratta åt varandra och med varandra. Finns en Mortified- dokkare på netflix för dig som också blir intresserad.

Jag har hundra kilo dagböcker och uppsatser från min barndom och ungdom och tänker att de kanske äntligen kunde göra någon nytta. Är ni med mig?

 

Här en text jag kopierade från fb:

Har du varit en pinsam tonåring? Har du varit hejdlöst förtjust, känt dig förvirrad av omvärlden? Kände du frustration mot dina föräldrar, syskon, lärare? Dokumenterade du dina känslor i någon form? Kanske i en dammig dagbok, kärleksbrev, i dikt form, låttexter, ritningar e.dyl? Allt duger!
Om du kände igen dig och har bevismaterial på dina sköra år som tonåring är du den vi söker för Mortified Finland #finlandssvensk! Den sjukt roliga föreställningen bjuder på komiska historier om emotionell växtvärk från föredetta ungdomars egna dagbokssidor. Skammen är gränslöst kul! Alla har vi varit ungdomar och klarat av det!

Passa på att dyka i din nostalgiska skattkista och sök med! Skicka en ansökan till anni.kotkamaa@suomenkomediateatteri.fi senast den 31.3.2017.

 

 

Publicerad 23.02.2017 kl. 15:05